Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україну ніколи не приймуть в Євросоюз

Таку тезу активно поширюють російські пропагандисти. Зокрема, один із рупорів Кремля — Володимир Соловйов. «Україна, швидше за все, не вступить до ЄС ніколи, європейські "партнери" вкотре кинули цю країну. Навіть якщо Україна стане кандидатом на вступ до ЄС, її шанси реально стати членом союзу вкрай малі. Україна не потрібна європейським лідерам у складі Євросоюзу», — заявив Соловйов. У такого роду зверненнях він цитує президента Франції Макрона на Конференції про майбутнє Європи в Європейському парламенті у Страсбурзі, яка відбулася 9 травня.

Тоді Макрон зазначив, що вступ України в ЄС може зайняти десятки років і тому запропонував створити якийсь новий формат взаємодії з країнами, близькими Євросоюзу за духом, але не є його частиною. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, така заява Макрона справді була, проте він також додав, що «Україна своєю боротьбою і своєю відвагою вже сьогодні є членом Європи та Союзу». І він бачить перспективним створення нової «європейської політичної спільноти», в тому числі, щоб вітати Україну, зокрема, паралельно з процедурою вступу до ЄС, яка може тривати «десятки років». Проте російські пропагандисти цю частину виступу політика вирішили проігнорувати. У цих словах не йдеться про те, що Україну не хочуть бачити в ЄС і ніколи туди не прить, проте російській пропаганді вигідно поширювати таку тезу укотре вказуючи на те, що Україна нікому не потрібна, крім Росії, яка прагне «звільнити» її від жахливого впливу США та країн Євросоюзу, які її лише використовують.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись