Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Речниця Євробачення у Польщі Іда Новаковська «зіганула» під час прямого включення для оголошення результатів

Інформацію про те, що речниця Євробачення від Польщі — Іда Новаковська, під час оголошення оцінок від польського журі нібито використала нацистське привітання, поширили російські пропагандисти та різні анонімні телеграм-канали. Зокрема, інформація про використання Ідою Новаковською так званої зіги з'явилася на каналі російського пропагандиста Володимира Соловйова. Нацистське вітання у Третьому Рейху складалося з підняття правої руки та вигуку «Хай живе Гітлер!» (нім. Heil Hitler!). Руку підіймали під кутом 45 градусів з розпрямленою долонею: серед вищих чинів — напівзігнутою, рядових і перед старшими за званням — повністю випрямленою.

Однак Іда Новаковська не використала нацистського привітання, а підняла руку вгору показавши знак V — Вікторія, який символізує перемогу або мир та вигукнула "Слава Україні", а не "Heil Hitler". У ведучої також була прикріплена до одягу жовто-блакитна стрічка, дозвіл на використання якої речниці та речники Євробачення попередньо узгоджували з оргкомітетом конкурсу. Проте російським пропагандистам й зокрема — Соловйову, вигідно укотре нагадати своїй аудиторії, що українці — це нацисти, а відповідно нацистськими є й ті країни, які підтримують Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись