Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські волонтери нібито передали військовим окопну свічку, яка вибухнула

У мережі від імені українського волонтерського телеграм-каналу поширюють відеозапис із моментом вибуху окопної свічки, яку нібито передали українським військовим волонтери з Миколаєва. У тексті до відео пишуть, що військові ледь не загинули. Тож волонтерів підозрюють у «спланованій акції», яка мала на меті завдати шкоди українським бійцям.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО проаналізували відеозапис і зʼясували джерело поширення. Як наслідок ― Центр заявив, що це «зрежисована російська ІПСО», мета якої ― дискредитувати українських волонтерів в очах народу України, зокрема військовослужбовців, і підірвати довіру до них. 

Волонтерський рух в Україні є потужним складником боротьби з окупантами, тож Росія різними способами намагається його знеславити, зокрема завдяки поширенню змонтованих відео, фейкових статей і новин. Раніше ми спростовували інформацію, що український волонтер нібито отримав подяку від Міноборони, а заразом повістку й запрошення «служити» в ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись