Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські нацисти нібито готують юних українців воювати в спеціалізованих таборах

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що Київ нібито почав готувати юнаків до протистояння з російськими військами під час майбутньої оборони на Сумському напрямку. Згідно зі словами пропагандистів, «юнаки повинні будуть сформувати партизанські рухи та почати диверсії». Крім того, російська пропаганда каже, що Київ буцімто вже почав використовувати такий загін на одному з напрямків. І внаслідок цього нібито загинула шістнадцятирічна українка — медикиня 1-го стрілецького батальйону 67 ОМБр ДУК з позивним «Троя». 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували цю інформацію. Насправді твердження про підготовку «юних українців-партизанів» для боротьби з росіянами — це вигадка російських пропагандистів, яка не відповідає дійсності. Також фейковою є інформація про смерть української бойової медикині саме внаслідок участі в новоствореному партизанському русі. На жаль, Анастасія Мар'янчук з позивним «Троя» справді загинула 18 березня 2024 року, але від ворожого обстрілу, а не через долучення до одного з так званих «загонів». До того ж їй було не 16, а 22 роки. 

Цей фейк підживлює наратив агітпропу, мовляв, в Україні панує нацизм, тож країну потрібно «денацифікувати». Проте це ― лиш одне з виправдань неспровокованої російської агресії. Зрештою, пропагандисти прагнуть демонізувати як українську владу, так і ЗСУ, оскільки ті нібито вже почали залучати дітей до фізичного протистояння з Росією. Раніше ми спростовували інформацію, що в Києві буцімто роздають «агітки» жінкам, літнім людям і дітям, щоб ті мобілізовувалися до ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись