Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Документальний фільм «Українська війна: Інша сторона» транслює наративи російської пропаганди

Австралійський національний мовник ABC випустив документальний фільм «Українська війна: Інша сторона», у якому британський журналіст Шон Ланган висвітлює війну очима російської сторони.

У фільмі, зокрема, поширюються такі наративи російського агітпропу:
- у 2014 році в Україні відбувся державний переворот;
- українці з Донбасу хотіли до Росії;
- українці — нацисти, яких підтримує Захід;
- Буча — це фейк;
- ЗСУ використовують мирних мешканців як «живий щит» й обстрілюють цивільних;
- Росія не розпочинала війну, вона її закінчує.

Тобто, в намаганнях показати «іншу» сторону, Шон Ланган фактично надав росіянам майданчик для виправдання агресії проти України. Про це пишуть в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Поширення таких матеріалів на міжнародну авдиторію є підіграванням Росії та приниженням українців, які сьогодні кровʼю виборюють право на свободу й незалежність. Раніше ми писали, що посол України в Австралії Василь Мирошниченко назвав стрічку «еквівалентом чаші блювотиння», звернувся до міністерки комунікацій країни й попросив пояснень від телеканалу.

Крім того, в лютому 2024 року британський журналіст зняв подібний документальний фільм з окупантами під Авдіївкою, який також перетворився на оазу російських наративів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись