Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські діти співають гімн фашистів

У соціальних мережах поширюють відео, на якому діти на тлі синьо-жовтого прапора нібито співають «неофіційний гімн Люфтваффе» – Повітряних сил Третього Рейху.

Хлопчик перший куплет виконує українською мовою («Ідуть солдати, і з ними зброя, з ними віра, з ними – мова»), у другому куплеті виконує слова з оригінальної пісні: «Dann wollen wir schaffen komm fass an». Це інтерпретація популярної в Німеччині пісні Sieben Tage lang (Was wollen wir trinken), пісня не має жодного стосунку до військово-повітряних сил нацистської Німеччини.

Музикознавці вважають, що ця мелодія була запозичена з народної пісні Бретані (Son Ar Chistr), яку співали в процесі створення і споживання яблучного сидру. Вперше у 1929 році її записали брати Жан-Бернар та Жан-Марі Пріма під час збирання врожаю селянами. Пісня здобула популярність за межами Бретані після того, як у 1970 році її виконав на арфі музикант Алан Стівелл.

Росіяни регулярно поширюють тези про те, що українці – нацисти, аби виправдати війну, яку вони розв’язали в Україні. Під час окупації вони масово вбивають цивільне населення, зокрема дітей, виправдовуючи свої злочини, мовляв, так вони проводять «денацифікацію», знищують нацистів, які загрожують росіянам і Росії. Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись