Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Дані розвідки США здебільшого вигадані

Таку тезу ширять в анонімних телеграм-каналах, які контролюються Росією. Мовляв, про це розповів американський чиновник телеканалу NBC News. Буцімто заяви офіційних представників США, в яких йдеться про дані розвідки про Росію, найчастіше були вигадані для того, щоб «випередити росіян». Це не відповідає дійсності.

На сайті NBC News опублікували матеріал «In a break with the past, U.S. is using intel to fight an info war with Russia, even when the intel isn't rock solid» («Розриваючи з минулим, США використовують інформацію для ведення інформаційної війни з Росією, навіть якщо ця інформація не надійна»).

Запрошені до студії експерти дійшли висновку, що «це не обов’язково має бути надійна розвідка», адже «важливіше випередити їх [росіян], зокрема Путіна, перш ніж вони щось зроблять». Вони погоджуються, що офіційні особи США можуть оголошувати не зовсім надійні дані розвідки, але аж ніяк не вигадані.

Як відомо, американська розвідка ділиться оперативними даними з українським військовим командуванням і це неодноразово сприяло проведенню успішних операцій або відтермінувати атаки Росії. Якби представники США оголошували вигадані дані розвідки, то це б завдало надзвичайної шкоди довірі до США та зіграло на руку Москві. На сьогодні цього не сталося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись