Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські аптеки нібито не продають ліки чоловікам без довідки ТЦК

У російському сегменті соціальних мереж дописують, наче в Україні не продають ліки без довідки з ТЦК. У своїх публікаціях автори посилаються на так звані нові «норми» закону про мобілізацію. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck пишуть, що у підписаному 16 квітня 2024 року законі не йдеться про обмеження на купівлю товарів, зокрема ліків, без пред’явлення військово-облікових документів або оновлення даних у ТЦК. 

Тобто у законі про мобілізацію немає жодної інформації про те, що чоловіки не зможуть придбати ліки в аптеці без довідки з ТЦК. Фахівці  VoxCheck запитали у найбільших аптек в Україні, чи справді вони не продають ліки без такої довідки. У мережі аптек «Подорожник» відповіли, що діють згідно з чинним законодавством, тобто видають ліки усім, хто цього потребує. Тож заяви росіян є лише частиною кремлівської дезінформаційної кампанії із залякування українців та дискредитації системи охорони здоров’я в Україні. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись