Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «героїзм»

На теренах Росії «героїзмом» називають участь російських військових у війні проти України. Так звані «герої» незаконно перетинають кордон іншої держави, окуповують її частину, тим самим нібито «визволяючи Україну від нацистів». Вони вбивають цивільних українців, ґвалтують, мародерять. Водночас саме такі дії в російській пропаганді подаються як «героїзм».

Крім того, російські військові за це отримують ще й державні нагороди. Так, Путін, наприклад, відзначав «героїзм та відвагу» 64-ї окремої мотострілецької бригади Сухопутних військ РФ, що влаштувала різанину в місті Буча на Київщині. Очільник Кремля присвоїв цій бригаді найменування «гвардійська» за «героїзм і відвагу, стійкість і мужність, проявлені особовим складом бригади в бойових діях по захисту вітчизни й державних інтересів в умовах збройних конфліктів». 

Також у Росії виховують дітей, пропагуючи культ війни й культивуючи їхню готовність наслідувати «героїзм» учасників російсько-української війни. Тобто, у такий спосіб відбувається легітимація окупації, заохочення до порушення законів і звичаїв війни, скоєння дій, які міжнародне правосуддя розцінює як воєнні злочини. Про це свідчать, наприклад, спеціальні ідеологічні уроки, зокрема «Розмови про важливе» і так звані «Уроки мужності»; кадетські класи; відкриття в школах меморіальних дошок російським військовим, що загинули на війні проти України; відкриття «парт героїв».

Зокрема, риторика про «героїзм» російських «визволителів» має на меті виправдати воєнні злочини армії Росії, надати цій війні іншого, праведного змісту. 

• Читайте також: «Розіп’ятий хлопчик» став «героєм Фьодором»: Як російський агітпроп вигадує героїв - MediaSapiens.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись