Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна постачала Азербайджану фосфорні боєприпаси

У мережі поширюють повідомлення, що Україна нібито постачала Азербайджану заборонені боєприпаси з білим фосфором під час вірмено-азербайджанської війни восени 2020 року. Про це начебто розповів голова Комітету із закордонних справ Сенату Конгресу США Роберт Менендес. Це не так.

Виступаючи на слуханнях щодо розгляду політики США на Кавказі, Роберт Менендес справді звинуватив Азербайджан у порушенні гуманітарного права під час вірмено-азербайджанської війни восени 2020 року, зокрема у застосуванні боєприпасів, що містять білий фосфор. Він також сказав, що ці боєприпаси постачала Україна. Мендес не зазначив, про який саме «звіт» йдеться та не надав інших доказів того, що Україна справді передавала заборонену зброю Азербайджану. Він додав, що восени 2020 року ця інформація «висвітлювалася широко» у ЗМІ. Натомість Філіп Рікер, старший радник з переговорів на Кавказі Державного департаменту США, заперечив наявність таких звітів.

Як пише StopFake, на початку листопада 2020 року російські медіа з посиланням на російського кінорежисера вірменського походження Саріка Андреасяна поширили інформацію про те, що Україна нібито постачає Азербайджану фосфорні бомби, якими потім бомбардують Нагірний Карабах. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна не надавала жодної військової допомоги Азербайджану під час війни, хоча підтримувала територіальну цілісність Азербайджану.

Росія неодноразово звинувачувала Україну у використанні та поширенні забороненої зброї, хоча  Україна ратифікувала міжнародну Конвенцію про заборону хімічної зброї, до якої належить і фосфорна, ще у 1998 році. Тоді ж було знищено весь хімічний арсенал, який дістався Україні у спадок від СРСР. Насправді ж зафіксовано факти використання Росією забороненої зброї в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись