Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито планує закуповувати уран для виготовлення ядерної зброї

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, пишуть, нібито Україна планує закуповувати уран у Нігеру для виготовлення ядерної зброї. Автори фейку пояснюють, що контракт на закупівлю начебто підписав ще в листопаді 2023 року чинний міністр оборони Рустем Умєров. Водночас у повідомленнях посилаються на африканське видання Sene News, де журналісти процитували одного із їхніх військовослужбовців задля підтримки такої тези. Це — неправда. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО написали, що жодних офіційних заяв з боку України про так звану «купівлю ядерної зброї» не було. А Рустем Умєров не здійснював поїздок до Нігеру й не підписував схожих контрактів на закупівлю. Тобто це черговий вкид російських пропагандистів та поплічників Кремля, які продовжують тиражувати кремлівську риторику про застосування «брудної зброї» проти Росії. Зокрема й для того, щоб виправдати неспровоковану агресію та криваву війну. Відповідно, матеріал африканського медіа щонайменше містить неправдиві факти. 

Для чого Москва втілює дезінформаційну кампанію проти України й чому бреше про використання ядерної зброї з боку України (та погрожує ядерним бомбардуванням зі свого боку) — читайте в нашому матеріалі

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись