Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українки, які «не народили до 25 років», нібито мають стати на військовий облік

У соцмережах російського сегменту поширюють буцімто сюжет від ТСН, де розповідають, що через ухвалені правки до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» жінки, які «не народили до 25 років», мають обов’язково стати на військовий облік. Ба більше, у так званому сюжеті йшлося, що Верховна Рада начебто розширила перелік спеціальностей для жінок, які будуть зобов’язані стати на військовий облік. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck опрацювали цей кейс і пояснили, що сюжет скомпільований. Адже сам запис створили за допомогою технології штучного інтелекту. Утім, раніше справді точилися дискусії навколо законопроєкту про про рекрутинг, мобілізацію та проходження служби жінками: тоді народна депутатка Мар’яна Безугла, яка відома своїми скандальними дописами в соціальних мережах про Валерія Залужного та закликами до його звільнення, оприлюднювала у своєму фейсбуці пропоновані законодавчі норми. У них, зокрема, ішлося, що жінок, які придатні до проходження військової служби, ставлять на військовий облік військовозобов’язаних. Водночас жінок під час воєнного стану залучають на бойові посади тільки добровільно.  

Проте під час великої пресконференції 19 грудня 2023 року Володимир Зеленський казав, що він не буде підписувати законопроєкт із пунктами про мобілізацію жінок. Але навіть у цих законодавчих новелах не було жодного пункту про «жінок, які не народили до 25 років». Це просто вигадка російського агітпропу. Наразі законопроєкт про мобілізацію доопрацьовують; раніше його вже вносили у парламент — без змін щодо мобілізації жінок, але згодом відкликали на доопрацювання. 

Загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають ставати на військовий облік; проте взяття на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись