Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні буцімто «не оголошували стан війни», щоб не мобілізувати народних депутатів

В українському сегменті тіктоку поширюють відео, у якому розповідають, що в Україні спеціально не оголошують «стан війни», оскільки тоді депутатів та держслужбовців звільнили би, а згодом придатних до військової служби — мобілізували.

Пояснили цей вкид аналітики VoxCheck: «стан війни» — радше дипломатичний термін, і характеризує він процес зовнішньої політики держави у світі. Тоді як «воєнний стан» — описує внутрішньополітичний порядок денний країни. Та й щоби перебувати у «стані війни», необов’язкові офіційні документи, які це затверджували б. Наприклад, у Резолюції ООН «Про агресію» 1974 року зазначено, що вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої країни, бомбардування або блокада портів кваліфікується як акт агресії — у міжнародному праві акт агресії вважають «первинним» чи «материнським» злочином. Якщо коротко пояснити, то якби Росія не нападала (не здійснювала агресію, не застосовувала збройні сили своєї держави проти суверенітету іншої держави), то й Україні не доводилося б захищатися від злочинів Москви. 

Понад те, політик і дипломат Андрій Шевченко в коментарі для «Детектора медіа» пояснив, що в Україні триває війна і це зрозуміло без жодних оголошень. І додав, що міжнародне право зосереджене не на словах чи заявах, а на діях (=Росія здійснила широкомасштабний військовий наступ на Україну). Тому те, що відбувається, з погляду міжнародного права, є очевидною війною і порушенням суверенітету України. 

І щодо загальної мобілізації, вона якраз відбувається у період «воєнного стану», точніше з моменту оголошення цього стану. І згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації мають народні депутати зокрема. 

Розганяючи такий меседж, поплічники Кермля прагнуть довести, нібито в Україні війна інсценована, а взагалі й стан війни не оголошений. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись