Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито готує ядерну катастрофу у рамках свого нового контрнаступу

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію, про новий контрнаступ України, який нібито розробило вище українське командування. Він нібито включає наступ на Енергодар, щоб отримати контроль над Запорізькою АЕС. Мовляв, Україна готова піти на ризик атомної катастрофи, щоб врятувати свою енергетичну систему. 

Цей меседж має на меті створення паніки та страху серед населення і міжнародної спільноти, пов'язуючи можливі дії України з загрозою ядерної катастрофи. Розглянемо детальніше його маніпулятивні елементи та мету пропагандистів. Пропагандисти хочуть змусити людей повірити у те, що саме дії України, а не Росії можуть призвести до ядерної катастрофи. Мовляв, вона готова ризикувати глобальною безпекою для досягнення своїх цілей. Формулюваннями про «інсайдерську інформацію», пропагандисти намагаються створити враження достовірності. Проте, найчастіше такі слова вони використовують, щоб приховати відсутність у них будь-яких достовірних джерел, які би підтверджували бажане.

Росія часто використовує погрози ядерною зброєю чи атаками атомних електростанцій як інструмент залякування та впливу на міжнародну спільноту. Пропаганда активно використовує тему ядерної безпеки для досягнення, щоб примусити міжнародне співтовариство та Україну до поступок і компромісів на користь Росії шляхом створення страху перед ядерною катастрофою. А також відвернути увагу від агресивних дій Росії в Україні. У цілому, російська пропаганда створює суперечливі чи сенсаційні повідомлення, щоб плинути на здатність тих, хто їх аудиторій відрізняти правду від брехні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись