Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропалестинський мітинг у центрі Києва

Російські пропагандисти поширили в анонімних телеграм-каналах інформацію про нібито мітинг на підтримку Палестини, який відбувся на Софійській площі в Києві. Вони ілюстрували її відеозаписом, що буцімто підтверджує проведення акції протесту. Причиною для акції начебто стало вбивство в Ірані лідера політбюро ХАМАСу Ісмаїла Ханії. Пропагандисти також наголошували, що в Україні заборонені масові акції через воєнний стан. Однак це - фейк.

Центр протидії дезінформації при РНБО з’ясував, що ця новина не відповідає дійсності. Відеозапис, який поширюють пропагандисти, був знятий ще у 2021 році на пропалестинській акції, організованій проросійськими силами.

Такі фейки можуть створювати напругу між різними етнічними та релігійними групами в Україні, спричиняючи внутрішні конфлікти. Росія намагається перенести фокус уваги зі своїх воєнних злочинів та агресивних дій, створюючи фальшиві скандали в Україні. Відповідно, поширення таких фейкових новин є частиною стратегії Росії, спрямованої на підрив стабільності та дискредитацію України на міжнародній арені.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись