Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Учнів українських шкіл закликають доносити вчителям на своїх батьків

Цей фейк ширять російські ЗМІ, зокрема у своїх телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що нібито в українських школах змушують учнів скаржитися на батьків, якщо раптом вони у побуті розмовляють російською або ж їхні родичі живуть у Росії. Мовляв, учителі розвішують такі оголошення у своїх класах. Проте це — відверта брехня.

На пропагандистові й шапка горить: через неякісний переклад замість фрази “Розповіси вчительці” росіяни помилилися й написали “Роспові вчительке”, тож цілком зрозуміло, що це черговий російський фейк.

Розкажи вчительці:

— Якщо ти маєш родичів у Росії;

— Якщо твої батьки вдома говорять російською;

— Якщо твої батьки дивляться телевізор російською;

— Якщо твої батьки погано говорять про Володимира Зеленського.

До того ж в Україні немає жодних норм, які регламентують мову спілкування у побуті. Згідно з законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, його дія не поширюється на сферу приватного спілкування. Навіть у багатьох містах, у школах чи садках діти поки спілкуються російською.

Подібні фейки пропагандисти ширять для того, щоби дискредитувати українців та виправдати Росію у війні, яку ж вона і розв’язала. Буцімто, в Україні змушують не любити все російське, починаючи зі школи. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись