Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Учнів українських шкіл закликають доносити вчителям на своїх батьків

Цей фейк ширять російські ЗМІ, зокрема у своїх телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що нібито в українських школах змушують учнів скаржитися на батьків, якщо раптом вони у побуті розмовляють російською або ж їхні родичі живуть у Росії. Мовляв, учителі розвішують такі оголошення у своїх класах. Проте це — відверта брехня.

На пропагандистові й шапка горить: через неякісний переклад замість фрази “Розповіси вчительці” росіяни помилилися й написали “Роспові вчительке”, тож цілком зрозуміло, що це черговий російський фейк.

Розкажи вчительці:

— Якщо ти маєш родичів у Росії;

— Якщо твої батьки вдома говорять російською;

— Якщо твої батьки дивляться телевізор російською;

— Якщо твої батьки погано говорять про Володимира Зеленського.

До того ж в Україні немає жодних норм, які регламентують мову спілкування у побуті. Згідно з законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, його дія не поширюється на сферу приватного спілкування. Навіть у багатьох містах, у школах чи садках діти поки спілкуються російською.

Подібні фейки пропагандисти ширять для того, щоби дискредитувати українців та виправдати Росію у війні, яку ж вона і розв’язала. Буцімто, в Україні змушують не любити все російське, починаючи зі школи. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join