Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У військових командирів на Херсонщині знайшли заздалегідь підготовлені медалі «За взяття Криму»

Інформацію про те, що Україна заздалегідь підготувала для своїх військових так звані медалі за взяття Криму поширюються у соціальних мережах. До таких дописів додають нібито фото медалей і посвідчення, яке разом із медаллю міг би отримати військовий.

У публікаціях повідомляється, що операцію «зі взяття Криму» Україна нібито планувала провести навесні 2022 року за підтримки країн НАТО. Проте знайдені медалі. Як і посвідчення до них, фейкові. Як пише StopFake, помітно, що «посвідчення» роздруковане на звичайному принтері, а на самому документі відсутня серія та номер медалі, підпис і печатка Президента України. Також наразі в Україні немає жодної внутрішньої нагороди ЗСУ, якою відзначають саме за подвиг на війні. Крім цього, на те, що «документ» фальшивий, вказує безліч помилок у тексті. Зокрема, «Наказ Президента України», хоча така форма не використовується, адже юридично правильним є поняття «Указ Президента України». Також є помилка у написанні ініціалів президента України. У «документі» вказані ініціали Зеленського як «В.А.», що відповідає «Владимиру Александровичу» російською мовою, проте в українській мові ці ініціали мають писатися як «В.О.».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись