Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Німеччині створили соціальну рекламу, яка пропонує людя мити лише чотири частини тіла, щоби розізлити Путіна

Дописи такого змісту поширюють у соціальних мережах. До них додають зображення, яке нібито є соціальною рекламою в Німеччині, із закликом мити лише чотири області тіла, «щоб роздратувати Путіна». На картинці також зображено дитину із зазначеними на ній частинами тіла та прапором України й напис: «Мийте тільки ці чотири частини тіла, якщо ви хочете роздратувати Путіна. Воду теж треба заощаджувати заради свободи».

Проте це — фейк. В Німеччині не створювали соціальну рекламу, яка спонукає людей митися менше на зло Путіну.

Як пише Stopfake, розширений пошук цієї картинки в інтернеті показує, що вона з'явилася в німецькомовному профілі в Twitter ще 24 квітня цього року з підписом: «2 роки ти повинен був мити руки, щоб не наражати на небезпеку свою бабусю! Тепер 4 частин тіла в душі достатньо, щоб роздратувати Путіна і вплинути на війну! (…) Дивно, наскільки простим став цей світ!». Коментатори в Twitter попросили автора надати першоджерело цього зображення, проте відповіді не було. Подальший пошук цієї картинки призводить лише до публікацій на проросійських акаунтах у соцмережах, які в середині липня почали поширювати інформацію про те, що «у Німеччині німцям пропонують менше митися на зло Росії». Детальніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись