Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маргарет Тетчер стверджувала, що «якщо плюнути на Росію, вона почистить, якщо Росія плюне, то світ потоне»

Таку цитату екс-прем'єрміністерки Великої Британії поширюють у соцмережах російською мовою. Зокрема, у грузинському сегменті фейсбуку.

У згадуваній цитаті Тетчер ніби підкреслюється міць та сила Росії, з якою не варто сперечатися іншим країнам, адже якщо її розізлити, світ просто потоне. Однак Тетчер не говорила подібних слів. Як пишуть фактчекери з Myth Detector, цитата, яку приписують Маргарет Тетчер, з’являється в російськомовних соцмережах з 2014 року, хоча ні на сайті Фонду Тетчер, ні в інших англомовних і російськомовних авторитетних джерелах знайти ідентичну або навіть схожу цитату неможливо.

Відповідно, немає жодних доказів того, що колишня прем’єрміністерка Великої Британії таке говорила. У цих словах зчитується типовий для російської пропаганди елемент залякування, який РФ використовує для того, щоби створити вдавану видимість своєї сили та могутності. Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись