Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У НАТО стався розкол через ставлення до війни в Україні.

Такі повідомлення поширює російська пропаганда у своїх медіа та телеграм-каналах. Пропагандисти при цьому посилаються західні медіа – The Sunday Time, Daily Banner, BB-CNTV та деякі інші. Мовляв, західні медіа написали, що відсутність згоди в НАТО спричинила «поразку ідеї про розміщення невеликих контингентів військ Альянсу на Заході України». Але це не так. Насправді російські ЗМІ використали лише заголовок статті, у якому йдеться про «поділ» країн альянсу, а не «розкол», для поширення маніпулятивного меседжу.

Першоджерелом публікації, яку передрукували західні видання, є британський тижневик The Sunday Time. У статті розповідають про те, що країни Північноатлантичного альянсу за поглядами на російсько-українську війну та оцінками варіантів розвитку ситуації умовно розділилися на три групи. Перша група – так звані «яструби» – країни, що межують з Росією. Вони вважають, що НАТО має зробити все можливе, щоб допомогти Україні відновити контроль над своєю територією, а поразка Росії має бути нищівною настільки, щоб вона надалі не претендувала на території сусідніх держав. Друга група – «голуби», до якої входять країни, що хочуть припинення вогню й вважають прийнятними територіальні поступки Києва на користь Москви. Мовляв така «угода несправедлива, але практична». Третя група – «страуси», це ті держави, які не приділяють особливої ​​уваги конфлікту в Україні, хоча підтримують документи, прийняті НАТО. Попри такий поділ поглядів, наприкінці червня лідери країн-членів НАТО ухвалили нову стратегічну концепцію, в якій Росія офіційно визнана найбільшою загрозою безпеці Північноатлантичного альянсу. Головним фактором впливу на рішення альянсу, стали військові дії в Україні, які, похитнули євроатлантичну безпеку та «спричинили невимовні страждання та руйнування». Таке рішення свідчить про стратегічну єдність країн НАТО. Російська пропаганда систематично використовує спотворені чи вирвані з контексту цитати західних політиків та медіа для просування окремих меседжів, фейків і маніпуляцій. У такий спосіб вони намагаються зруйнувати партнерські відносини України та світу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись