Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття . Шахраї обіцяють гарантовані виплати всім українцям від Європейського Союзу.

У соціальній мережі Facebook поширюють фейкове повідомлення про соціальні виплати всім українцям за підтримки країн Євросоюзу. Шахрайську рекламу поширили цільово на Волинську область.

За даними Брехунця, цього разу поширювали два варіанти фейку. У першому варіанті обіцяли повернення коштів ПДВ за останні 3 роки згідно з постановою 28-9329к. У другому випадку обіцяли кожному громадянину виплату від 9800 гривень користуючись маніпулятивним уривком відео з Володимиром Зеленським. Далі за посиланням потрібно вказати прізвище, ім’я та останні шість цифр банківської картки. Нагадаємо, що номер картки, CVV-код, чи PIN-код – це особисті дані, які не можна повідомляти нікому, навіть працівникам банку. Постанови 28-9329к, на яку посилаються автори повідомлень, взагалі немає. Використовуючи посилання на неіснуючий документ, створюється враження, що пропозиція має юридичну силу. На шахрайській сторінці у коментарях люди пишуть, що їм виплатили різні суми, натомість держава завжди чітко регулює суми коштів, які виплачуються як фінансова допомога різним категоріям громадян. Всі ці ознаки вказують на шахрайство. Мета шахраїв — викрасти дані карток, щоби отримати доступ до особистих коштів їх власників. Раніше ми писали як шахраї пропонували виплати від ЄС за допомогою фейкової сторінки Лесі Нікітюк чи пропонували компенсацію на повернення коштів ПДВ у розмірі 7-9 тисяч гривень тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись