Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У мережі шириться фейкове оголошення Сумської лікарні про «терміновий» забір крові для поранених в Курській області

У мережі поширюють світлину нібито оголошення на стіні Сумської обласної клінічної лікарні. У ньому йдеться, що медичному закладу терміново потрібна донорська кров для поранених у Курській області. До публікацій додають світлину «оголошення». 

«Потреба у крові така гостра, що приймають її цілодобово. Ось чим закінчуються піар-акції Зеленського», — коментують пропагандисти.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що пропагандисти підробили світлину, відредагувавши її у фоторедакторі. А на оригінальному фото — розклад дня для пацієнтів отоларингологічного відділення.

На офіційному сайті Сумської обласної клінічної лікарні та в її соцмережах не з’являлося жодної інформації про термінову потребу в донорській крові для поранених у Курській області. Але, до прикладу, 6 серпня та 13 серпня організація ДонорUA оголошувала про потребу в донорській крові в різних регіонах, проте серед них не було Сумщини.

Крім цього, Сумської обласної клінічної лікарні немає в переліку медзакладів, акредитованих на здійснення забору донорської крові. У Сумах цим займається лише Сумський обласний центр служби крові.

Пропагандисти систематично поширювали фейки та маніпуляції на тему нібито браку крові в Україні. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що в Україні все погано та що поранених безліч, не надається гідна допомога, оскільки «немає достатньо крові». Нам вдалося спростувати раніше декілька фейків на цю тему. Наприклад, в одному з фейків ішлося, буцімто в Україні забороняють усім іноземним громадянам ставати донорами крові. Також ми перевірили автентичність допису в соціальних мережах про те, що українська жінка відмовляється від свого чоловіка, бо йому «переливали кров москалів». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись