Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж  У Маріуполь, Херсон і Мелітополь повертається «справжній День Перемоги». Георгіївська стрічка набирає популярності

Прокремлівські ЗМІ активно поширюють думку, що у тимчасово окупованих містах України вперше за багато років готуються відкрито святкувати День Перемоги і що георгіївська стрічка все більше набуває популярності серед місцевого населення, особливо серед дітей. У соціальних мережах поширюють відео, на якому у Маріуполі волонтер Перемоги прив’язує до одягу дітей георгіївську стрічку і запитує, що вона означає. Дівчинка відповідає: «Це красиво» і каже, що раніше таких стрічок ніколи не носила.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у тимчасово захопленому російськими військами Мелітополі Запорізької області дітей змушують надягати георгіївські стрічки та вчити вірші про війну. «Зі ЗМІ стало відомо, що в захопленому окупантами Мелітополі Запорізької області змушують дітей одягати георгіївські стрічки та вчити віршики про війну. Такі дії вчиняють директори шкіл, які співпрацюють з окупаційними військами», – наголосила вона.

За даними Денісової, педагоги поширюють у мережі дитячі тематичні малюнки та відео школярів, які декламують вірші про війну з георгіївськими стрічками на грудях. Є інформація, що це вчиняється без згоди батьків.

Омбудсман наголосила, що школа є одним із засобів виховання дитини, формування світосприйняття, який безперевно повʼязаний із вихованням в сімʼї.

За її словами, «таке навʼязування рашистської ідеології у закладах освіти спрямоване на знищення української ідентичності у свідомості дітей".

Денісова підкреслила, що зазначені дії російських загарбників є порушенням статті 29 Конвенції ООН про права дитини.

Вказаним документом передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови й національних цінностей країни, у якій дитина проживає, країни її походження. Зазначене є прямим доказом вчинення геноциду щодо українського народу.

Як повідомляє Український інститут національної пам’яті , «георгіївська стрічка» — елемент російської пропаганди.

Формування символу «георгіївська стрічка» має тривалу та складну історію. Уперше вона з’явилася на ордені святого Георгія, заснованому 1769 року імператрицею Катериною ІІ. Орден став вищою військовою нагородою Російської імперії і видавався офіцерам за особливу мужність у бою. Пізніше сформувався цілий комплекс нагород, пов’язаний зі святим Георгієм: орден, медаль, хрест, прапор. Їх супроводжувала георгіївська стрічка, що, згідно з офіційними статутами, складалася з трьох чорних та двох жовтих смужок. Допускалося також використання оранжевого кольору замість жовтого.

Найбільш вірогідною є версія, що гама стрічки була взята з чорно-жовто-білого прапора Російської імперії. Інша версія — кольори символізують вогонь та дим, що підкреслює її виключно військовий характер. Детальніше тут.

У 2015 році замість «георгіївської стрічки» як символу пам’яті перемоги та вшанування жертв Другої світової війни українцям запропонували використовувати квітку червоного маку. Смугаста чорно-жовта стрічка у сприйнятті українців стала негативним символом, який асоціюється з небезпекою і тероризмом.

Із 2015 року 8 і 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись