Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У червні 2024 року Україна продавала електроенергію за кордон

У мережі поширюють інформацію, нібито Україна розпродає електроенергію за кордон. Як доказ посилаються на «дані» від аналітичного центру DiXi Group.

Аналітики VoxCheck дослідили цей кейс і з’ясували, що Україна не продавала електроенергію за кордон у червні 2024 року. Показник експорту складає 0 кВт-год. А у фейковому пості переплутали імпорт з експортом.

Адже, приміром, Аналітичний центр DiXi Group дійсно повідомляв з посиланням на Energy Map, що у червні 2024 року Україна імпортувала 858 400 кВт-год електроенергії, що на 6% більше, ніж за весь минулий рік (806 400 МВт-год), також це найбільший щомісячний обсяг імпорту за останні 10 років.

Крім того, дані про заплановані комерційні перетоки по кожній з країн можна перевірити у таблиці «Scheduled Commercial Exchanges» на сайті ENTSO-E. Згідно з нею, Україна не експортує енергію.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись