Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито заявив про неефективність систем Patriot

У російських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито Володимир Зеленський заявив про неефективність системи ППО Patriot. У публікаціях посилаються на інтерв’ю українського президента для колумністки The Philadelphia Inquirer Труді Рубін. 

Проте аналітики проєкту VoxCheck пояснили, що Зеленський не заявляв, що система Patriot неефективна. Під час інтерв’ю він пояснив, що збивати системою Patriot російські КАБи неефективно через їхню значно більшу кількість, ніж самих ракет ППО. Наголосивши також, що кращим варіантом є знищення носіїв цього озброєння. 

Власне, у інтерв’ю Володимир Зеленський розповідав, що основною проблемою для України залишаються керовані авіаційні бомби (КАБи): «Всі розуміють, що найбільша проблема з КАБами і з ракетами на сьогодні. І КАБи вони застосовують, ви знаєте, по всьому сходові». 

І далі сказав, що з бомбами можна боротися за допомогою ППО. Проте це неефективно, тому що у світі не виробляють стільки ракет до Patriot, порівнюючи з кількістю КАБів у російській армії. 

Тобто ідеться радше про доцільність використання ракет Patriot і їхня ефективність у межах того, наскільки раціонально їх застосовувати для збиття авіаційних бомб.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись