Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У червні 2024 року Україна продавала електроенергію за кордон

У мережі поширюють інформацію, нібито Україна розпродає електроенергію за кордон. Як доказ посилаються на «дані» від аналітичного центру DiXi Group.

Аналітики VoxCheck дослідили цей кейс і з’ясували, що Україна не продавала електроенергію за кордон у червні 2024 року. Показник експорту складає 0 кВт-год. А у фейковому пості переплутали імпорт з експортом.

Адже, приміром, Аналітичний центр DiXi Group дійсно повідомляв з посиланням на Energy Map, що у червні 2024 року Україна імпортувала 858 400 кВт-год електроенергії, що на 6% більше, ніж за весь минулий рік (806 400 МВт-год), також це найбільший щомісячний обсяг імпорту за останні 10 років.

Крім того, дані про заплановані комерційні перетоки по кожній з країн можна перевірити у таблиці «Scheduled Commercial Exchanges» на сайті ENTSO-E. Згідно з нею, Україна не експортує енергію.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join