Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Спростування того, що електроенергія в Україні дорожча, ніж в інших країнах Європи

На початку літа уряд підвищив тарифи на електроенергію для українців. На тлі цього у соціальних мережах поширюють тезу, що в Україні «нестерпно» живеться — адже ціни на комунальні послуги, зокрема на електроенергію, «захмарно великі» і навіть незрівнянні з європейськими цінами. 

Хоча фахівці аналітичного центру Dixi Group проаналізували тезу й з’ясували, що автори таких дезінформаційних матеріалів беруть інформацію про ціни з різних джерел без розуміння наскільки порівнюваною є така інформація. Одне джерело може вказувати ціни з урахуванням податків, інше — без. Якесь джерело містить інформацію про оптові ціни на електроенергію (тобто без урахування тарифів на транспортування та податків), а інше — про роздрібні (де всі ці складники вже включені). 

Власне, в експлейнері розмежували всі показники, які супроводжуються під час того, як електроенергія «доходить» до будівель європейців — ціна на товар, тарифи на транспортування, націнка постачальника податки  — і вдалося вияснити, що Україна має найнижчу ціну на електроенергію серед розглянутих європейських країн. Це значною мірою обумовлено державним регулюванням. 

Інші країни — Італія, Велика Британія, Франція та Німеччина — мають вищі ціни, що частково обумовлено значними потребами в інвестиціях в екологічно чисту енергію та будівництво нових електромереж. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться». Також називаючи так званий колапс помстою за Кримський міст, росіяни вкотре прагнуть перекласти відповідальність за те, що відбувається, на Україну. Мовляв, Росія руйнує інфраструктуру виключно через агресію України. Проте саме Росія є агресором, й саме ця країна розпочала війну. 

Читайте ще: Україна стане «непридатною для життя»

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись