Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Спростування фейку, що через ракетний удар по Полтаві 3 вересня загинуло до 700 українських військових

3 вересня 2024 року російські війська завдали ракетного удару по Інституту зв’язку у Полтаві. Міністерство оборони України вказує, що часовий проміжок між тривогою і прильотом був коротким та застав людей під час їхньої евакуації до бомбосховища. 

Станом на 5 вересня стало відомо про 55 загиблих та 297 поранених.

Натомість у російських телеграм-каналах поширюють інформацію, що начебто внаслідок ракетного удару рф по Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації у Полтаві кількість жертв нібито насправді складає 600-700 військових вбитими. Це, мовляв, підтверджують неназвані українські джерела. Удар нібито трапився під час шикування особового складу. 

Але фактчекери VoxCheck зазначили, що число у 600 озвучив екснардеп України Ігор Мосійчук. Хоча він згадує про 600 постраждалих та десятки загиблих — це не збігається з офіційними даними. 

Водночас Ігор Мосійчук не є надійним джерелом. — він вже був помічений у поширенні фейків та наративів російської пропаганди. Зокрема, Мосійчук просував тези про нелегітимність Зеленського, звинувачував у російському вторгненні українську владу,  стверджував, що війни можна було уникнути дипломатичним шляхом.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись