Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росіяни відбріхуються, що у Кривому Розі обстріляли готель «Аврора», бо там дислокувалися «іноземні найманці»

26 серпня 2024 року російські війська завдали ракетного удару по готелю «Аврора» у Кривому Розі, внаслідок чого загинуло четверо осіб і ще п’ятеро були поранені. Після цього в анонімних телеграм-каналах почали стверджувати, що це не цивільний об’єкт, а насправді місце дислокації військових з Іноземного легіону України. Як доказ пропагандисти додають скриншот допису з Фейсбуку польської волонтерки Анети Рабушко-Борковської, яка нібито розповіла про «знищення польських військових». 

Утім, такої публікації на фейсбук-сторінки польської волонтерки нема. Пропагандисти скомпілювали цей скриншот і вигадали зміст публікації. У коментарі «Укрінформу» пані Анет заперечила написання поста про «знищення польських військових» у Криворізькому готелі. Уся інформація просто вигадана. 

Росія намагається приховати свої злочинні дії щодо мирних українців та знаходить собі виправдання, що обстріл військових об’єктів — це норма для війни. Проте українські міста потерпають від російських ракет та дронів. Тобто автори намагаються заперечити власні обстріли та влучання по об’єктах цивільної інфраструктури. Вони спотворюють реальність та переконують у своїй  «правді». І стверджують: куди б вони не влучили, там точно були військові. Однак жодних фактів автори не надають. 

Водночас російська пропаганда підмінює поняття й називає іноземний легіон найманцями. Іноземний легіон юридично є частиною ЗСУ, точна цифра його учасників не повідомляється, як і всіх решти бійців. Відповідно агітпроп хоче применшити важливість української армії, протиставляючи її так званим «найманцям», яких нібито на полі бою більше. Водночас Москва прирівнює «найманців» до злочинців у контексті України. Проте справді найманці воюють з боку Росії, наприклад, вагнерівці

Пропагандисти стверджували, що військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення або ж що кількість іноземців в українській армії невдовзі перевищить 50%. У такий спосіб агітпропаганда хоче створити видимість, що насправді воює не з Україною, а з так званим «колективним Заходом». 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись