Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Розміщення американських зенітно-ракетних комплексів Patriot в Україні означатиме відмову від суверенітету.

Такі повідомлення поширюють у соціальних мережах. Мовляв, розміщення американських ЗРК Patriot для захисту повітряного простору означає відмову України від частини суверенітету через введення іноземних військ. Крім того, у таких повідомленнях стверджують, що ці системи нібито не ефективні, адже Саудівську Аравію вони не врятували від ракет та безпілотників. Але це не так.

Насправді, є два варіанти використання систем Patriot в Україні: розмістити військові підрозділи США на території України та навчити українських військових користуватися Patriot і передати ці системи ЗСУ. В обох випадках це не суперечить принципу самостійності й незалежності України як у внутрішній, так і зовнішній політиці. Українське законодавство дозволяє розміщення іноземних військових підрозділів на території України у випадках відсічі агресії або ж на умовах попереднього договору про тимчасове розміщення іноземних військових частин на власній території. Порушенням суверенітету було б примусове розміщення іноземної армії без попереднього узгодження цього питання з Україною. Однак, про таке мова не йдеться. Щодо досвіду Саудівської Аравії, вона справді мала 108 установок Patriot станом на 2019 рік, коли два нафтові об’єкти були вражені безпілотниками та крилатими ракетами, які запустили єменські повстанці Хуті. Але по-перше, жодна система протиповітряної оборони не надає стовідсоткового захисту від повітряних атак. По-друге, невідомо, чи були захищені нафтові об’єкти Саудівської Аравії саме системами Patriot. Як пише VoxCheck, існують успішні приклади застосування Patriot: ЗРК збивали повітряні цілі в Іраку та Ізраїлі, також зафіксовані випадки перехоплення ворожих цілей у Саудівській Аравії під час війни в Ємені з 2015 року. Поширюючи такі фейки російська пропаганда намагається дискредитувати ефективність будь-якої західної зброї, яку надають Україні. Ми уже спростовували російські фейки щодо турецьких безпілотників Байрактар, американських систем залпового вогню HIMARS, французьких САУ Caesar тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись