Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна почала процес здачі частини території Польщі.

Про таке розповідає екснардеп Ілля Кива, який переховується в Росії. Російські видання РИА Новости, РадиоСпутник, Liz.ru, Life.ru поширили розповіді Киви про введення польських військ в Україну наприкінці липня. Це — неправда.

Як пише GWARAMEDIA, приводом для вигадки стало те, що 11 липня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливий статус поляків в Україні. У ньому йдеться про надання громадянам Польщі можливості легально перебувати в Україні протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. Поляки також матимуть рівні права з українцями на працевлаштування, ведення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством. В Офісі президента роз’яснили, що цей проєкт є виявом вдячності польському народу за солідарність та підтримку України. Права, які надаються громадянам Польщі на території України, аналогічні тим, які Польща запровадила для українських біженців після 24 лютого польським законом “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни”. Ілля Кива, на якого посилаються російські ЗМІ, неодноразово поширював пропагандистські меседжі та фейкові новини. Російська пропаганда активно розповсюджує фейки про те, що Польща хоче захопити західні області України та вводить свої війська в Україну. Це робиться для того, щоб зіпсувати відносини між Польщею та Україною, знецінити партнерство з Польщею та посіяти паніку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись