Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни створюють несправжні сторінки Координаційного штабу

Росіяни створюють фальшиві сторінки Координаційного штабу для збору конфіденційної інформації. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зловмисники створюють так звані «двійники» офіційних ресурсів, обіцяючи українцям нібито «допомогу» в пошуку рідних, які опинилися у ворожому полоні, або «сприяння» в отриманні інформації про них. Ці фейкові сайти та сторінки створюються з метою ввести в оману громадян і змусити їх добровільно надавати свої персональні дані.

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, такі дії російської сторони мають на меті не лише збір інформації, але й більш небезпечні наслідки. Ворог прагне отримати доступ до приватних даних для подальшого шантажу та вербування українців, використовуючи вразливість родин військовополонених. Окрім цього, ворог може маніпулювати суспільними настроями, створюючи атмосферу страху та недовіри.

Мета цих шахрайських дій — дестабілізувати українське суспільство, використовуючи родини захисників для психологічного тиску. Ворог також може застосовувати отриману інформацію для загрози безпеці військовополонених і проведення розвідки щодо військових операцій.

Координаційний штаб нагадує: ніколи не надавайте свої особисті дані, номери телефонів, банківські рахунки або дані своїх близьких через неперевірені ресурси, а також сторонні додатки та анонімні джерела. Розголошення такої інформації на фальшивих сайтах може серйозно не тільки нашкодити українським військовополоненим, але й поставити під загрозу життя їхніх побратимів. Не дайте ворогу можливості маніпулювати вашими емоціями та використовувати вас у своїх цілях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись