Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж «Пункти незламності» — нікому не потрібні, їх відкрили заради піару й вони провокують ворога на ракетні удари

Такий меседж поширюють анонімні проросійські телеграм-канали. Зокрема ті, які, за даними СБУ, контролюються російською розвідкою. У повідомленнях ідеться, що «Пункти незламності», в яких українці в умовах аварійних вимкнень електроенергії та опалення, можуть побути в теплі та зарядити за потреби електроприлади, це абсурдна вигадка Офісу президента.

У повідомленнях стверджують, що ці пункти нічим не захищені в момент ракетних ударів. Мовляв, вони навіть провокують ворога на ракетний удар, адже стають місцем масового скупчення людей. Автори таких меседжів навіть припускають, що у разі, якщо ворожа ракета влучить в один із пунктів, це стане добрим інформаційним приводом. Насправді ж «Пункти незламності» потрібні людям, які через ракетні обстріли інфраструктури залишилися без електроенергії, водопостачання та зв'язку.

Такі пункти розгорнули у більшості міст України, щоб мешканці в умовах тривалих вимкнень могли на цих локаціях зігрітися, підзарядити гаджети або підігріти їжу, випити чаю. В умовах тривалого блекауту такі пункти дуже помічні, й про це свідчить той факт, що їх активно використовують люди в різних містах. Наприклад, люди приходять в такі пункти, щоб зробити необхідні для життя хворих дітей інгаляції тощо.

Поширюючи такі меседжі, пропагандисти прагнуть дискредитувати українську владу, натякаючи, що вона не лише не дбає про добробут українців, адже довела Україну до блекауту, а й наражає на небезпеку, провокуючи ворога на ракетні удари. За допомогою таких меседжів пропагандисти також перекладають відповідальність за те, що відбувається, на Україну.

Крім цього, пропагандисти ширили меседж, що обстріли енергосистеми України припиняться, якщо Київ виконає умови Росії. Однак відсутність енергопостачання — це наслідок систематичних ворожих ракетних обстрілів. І згода України на перемовини, може не означати припинення Росією обстрілів українських енергооб'єктів. А «Пункти незламності» влада організовує не для того, щоб спровокувати ворога, якому насправді не потрібно приводу для ракетного удару, а для того, щоб допомогти українцям вижити в умовах блекауту. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись