Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський журнал MAD випустив обкладинку, на якій Байден і Зеленський зображені в образі Лаокоона

Проросійські користувачі соціальних мереж, зокрема, фейсбука, поширюють фото обкладинки нібито сатиричного американського журналу MAD, на якій український та американський президенти зображені в образі Лаокоона.

У таких дописах стверджують, що «американський сатиричний журнал MAD вийшов з оригінальною обкладинкою». Зображена на фото композиція нагадує відому скульптуру «Лаокоон та його сини», однак замість змій — фігури Джо Байдена та Володимира Зеленського оповиті трубами, на яких видно прапор Росії. При цьому права рука президента України витягнута вгору в такий спосіб, що нагадує нацистське вітання. До карикатури додали підпис: «Звичайно, це був Байден, він просто забув про це».

Проте журнал MAD ніколи не випускав номер з такою обкладинкою. Як пишуть литовські фактчекери видання «15 хвилин», на фейковій обкладинці вчергове є натяк на нібито неонацистські тенденції в сучасній Україні; натяк на причетність США до вибухів на Nord Stream- 2 газотранспортної мережі; до енергетичної кризи в країнах Євросоюзу.

Проте MAD не публікував таку карикатуру. На фото з соцмереж видно номер та дату виходу журналу: №28, жовтень 2022. Однак оригінальний 28 номер MAD датований не жовтнем, а груднем 2022 року і виглядає зовсім інакше. Його основна тема — сімдесяті роки, а не стосунки між Україною та США.

Це вже не перша фейкова обкладинка якогось іноземного медіа, яку створюють російські пропагандисти. Зазвичай вони змальовують на них українського президента у невигідних та смішних образах, щоб створити видимість, що на Заході до української влади ставляться несерйозно та без поваги.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись