Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна втратила останній шанс на мир з Росією ще 10 лютого

Такий меседж поширюють анонімні телеграм-канали, які за даними СБУ керують російською розвідкою. У повідомленнях йдеться, що Україна могла попередити війну з Росією.

Точніше, уникнути її. Проте, як заявляють автори дописів, Україна через некомпетентність керівництва, втратила свій шанс 10 лютого. На думку авторів телеграм-каналів, останній шанс на мир був саме цього дня, під час візиту голови офісу президента Андрія Єрмака до Берліна.

Для того, щоб був мир, на думку пропагандистів, Україна мала просто почати виконувати Мінські угоди, підписані у 2014 році. Автори дописів також стверджують, що працівники Офісу президента просто брехали людям, що все добре, що не варто панікувати й допустили війну. Насправді Мінські угоди систематично порушувала не Україна, а саме Росія, яка й розпочала війну та окупувала частину України ще навесні 2014 року.

Тобто досвід показує, що мирні домовленості саме з Росією — не працюють. Однак такі меседжі потрібні російським пропагандистам, щоб перекласти відповідальність за війну з себе на Україну. мовляв, напад стався через те, що Україна недопрацювала, а не через те, що Росія — агресор. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись