Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Прем’єрка Естонії нібито заявила, що потрібно «умертвити» резидентів ЄС, які володіють російськими паспортами

У прокремлівських медіа поширюють інформацію, буцімто прем’єрка Естонії Кая Каллас заявляла, що потрібно «умертвити» всіх власників російського паспорта, які проживають у країнах Європейського Союзу. Це — брехня.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і встановили, що прем’єрка взагалі не закликала вбивати людей із російським громадянством. Фахівці додають, що поплічники Кремля зманіпулювали однією з цитат Каї Каллас: 

«У ситуації, коли отримання людиною російського громадянства є явним сигналом підтримки тероризму і дій Росії проти Естонії та наших союзників, безумовно, необхідно розглянути питання про придатність цієї людини до життя в демократичній країні, яка дотримується прав людини».

Ідеться про те, чи особа зможе функціонувати в європейському суспільстві й не загрожувати життю людей. Причому прем’єрка Естонії каже: рішення про отримання громадянства Росії може свідчити, що в разі необхідності людина  готова вступити до російської армії та чинити злочини проти України й українців. 

Також вона запевнила, що офіційна позиція естонської влади полягає в тому, щоб наразі шукати способи депортації осіб, які вирішать отримати російське громадянство. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись