Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито вводять цілодобову комендантську годину впродовж новорічних свят

В українському сегменті соціальних мереж поширюють інформацію, начебто на час новорічних свят в Україні запроваджують комендантську годину. Як дописують, вона «триватиме» з 30 грудня 2023 року по 2 січня 2024 року. Щоб дізнатися точний список областей, де, мовляв, буде комендантська, користувачам пропонують перейти в анонімні телеграм-канали за посиланням. У публікаціях також посилаються на «сюжет» ТСН. Утім, це — неправда. 

Аналітикам VoxCheck удалося проаналізувати кейс і встановити, що «сюжет» скомпільований: на сторінках у соціальних мережах ТСН жодних згадок про запровадження цілодобової комендантської години нема. 

Також фахівці перевірили ролик на використання штучного інтелекту за допомогою спеціального інструмента AI Speech Classifier. З’ясувалося, що ймовірність використання ШІ становить 98%. На це вказує й те, що міміка ведучого не збігається зі словами, які наклали на відео. Тобто автори використали справжній новинний матеріал ТСН, але наклали на нього інші слова за допомогою ШІ. 

Розганяючи такі вкиди, телеграм-аноніми прагнуть штучно збільшувати аудиторію своїх каналів задля власної вигоди.

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись