Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Польща та Угорщина «протистоять» одна одній через поділ України

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідається про нібито погіршення відносин між Польщею та Угорщиною через «майбутній поділ» України. Мовляв, країни вже обирають українські території, які ввійдуть до складу їхніх держав. А зараз вони конкурують та не можуть поладнати. Автори дописують, що самі польські посадовці заявили про погіршення відносин з Угорщиною. 

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький справді висловився про відносини обох держав. Він заявив, що їхні відносини з Угорщиною змінилися через її позицію щодо російсько-української війни. Посадовець пояснив, що вони потужно співпрацювали, але зараз рівень підтримки очевидно зменшився. 

Це не вперше, коли Польща виступає з критикою позиції Угорщини. Наприклад, у квітні 2022 року голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох сказав, що їм не подобається позиція угорської влади щодо України. 

Пропагандисти прагнуть спотворити реальність й переконують, що відносини Польщі та Угорщини змінилися, бо країни нібито хочуть відтяти українські території. Насправді ж польські політики висловлюють свою чітку позицію щодо російської агресії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись