Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Польща та Угорщина «протистоять» одна одній через поділ України

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідається про нібито погіршення відносин між Польщею та Угорщиною через «майбутній поділ» України. Мовляв, країни вже обирають українські території, які ввійдуть до складу їхніх держав. А зараз вони конкурують та не можуть поладнати. Автори дописують, що самі польські посадовці заявили про погіршення відносин з Угорщиною. 

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький справді висловився про відносини обох держав. Він заявив, що їхні відносини з Угорщиною змінилися через її позицію щодо російсько-української війни. Посадовець пояснив, що вони потужно співпрацювали, але зараз рівень підтримки очевидно зменшився. 

Це не вперше, коли Польща виступає з критикою позиції Угорщини. Наприклад, у квітні 2022 року голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох сказав, що їм не подобається позиція угорської влади щодо України. 

Пропагандисти прагнуть спотворити реальність й переконують, що відносини Польщі та Угорщини змінилися, бо країни нібито хочуть відтяти українські території. Насправді ж польські політики висловлюють свою чітку позицію щодо російської агресії. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join