Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні оприлюднили кількість загиблих і поранених унаслідок контрнаступу

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, нібито один з українських сайтів оприлюднив кількість «жертв контрнаступу». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту StopFake дослідили цей кейс і визначили, що такий сайт справді існує. Однак сайт створений пропагандистами. З’ясувалося, що на нього можна натрапити тільки через російський пошуковик Yandex. Так само як і кеш сайту збережено на російському пошуковику. Тобто сайт опублікований у російському сегменті мережі. Жодних публічних проєктів, які займаються підрахунком загиблих і поранених під час контрнаступу України, не існує. Ця інформація є конфіденційною. Утім, українське військове керівництво зазначало, що втрат у ЗСУ значно менше, ніж у російській армії. 

У такий спосіб автори намагаються деморалізувати українців та вкотре спекулюють на темі контрнаступу. Ми неодноразово спростовували такі кейси. Наприклад, в одному них пропагандисти переконували, як на Заході нібито заявили, що український контрнаступ провальний і вони готуються до програшу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись