Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Польща починає захоплення західних областей України

Тезу про розділ між Польщею та Росією України, та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві російська пропаганда просуває щонайменше з 2014 року. Його активно почали розганяти з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, «підкріплюючи» то фальшивими картами, які буцімто демонструє наміри Польщі захопити західні області України; то підробними документами з начебто наказами про наступ на ці території; то про нібито батальйони поляків в Україні; то про «легалізацію поляків»; то про нібито плани Польщі «перейти на бік Росії і тоді захопити західні області України» тощо. Спершу це поширювали прокремлівські телеграм-канали, потім підхопили російські ЗМІ, далі подібні заяви почали лунати від російських політиків, розвідки та «дипломатів», наприклад, Міністерства закордонних справ Росії та представниці відомства Марії Захарової. Нині цю тезу почали просувати вже на рівні Ради безпеки Росії, а саме: секретар цієї Ради Микола Патрушев. Він 31 травня заявив, що Польща нібито перейшла від планів «до захоплення територій на заході України», мовляв це засвідчив візит польського президента Анджея Дуди до Києва та його заява, що «незабаром польсько-український кордон перестане існувати».

Насправді Дуда говорив про нову угоду про дружбу між Польщею та Україною. Президент Володимир Зеленський тоді сказав, що Україна та Польща найближчим часом можуть ввести спільний контроль на кордоні, зокрема, це стосується прикордонного та митного контролю. Також Зеленський заявив про можливість створення єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Євросоюзу. «Ми рідні. І між нами немає меж або бар’єрів. Український і польський народи ментально вони давно не поділяють. Тому ми дійшли згоди найближчим часом втілити це у відповідну двосторонню угоду. Спочатку щодо спільного прикордонно-митного контролю, а потім і єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу», — сказав український президент.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись