Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ОБСЄ надавала «Азову» розвіддані та забезпечувала зв’язком у Маріуполі

У соціальних мережах та медіа поширюють інформацію, що ОБСЄ нібито забезпечувала полк «Азов» зв’язком та розвідданими у Маріуполі. Як пише StopFake, у цих повідомленнях посилаються на проросійських бойовиків з окупованих частин Донецької області, які поширюють фото та кажуть, що на «Азовсталі» нібито знайшли супутниковий телефон із наклейкою організації.

В ОБСЄ спростували заяви про надання зв’язку та розвідданих українським військовим на «Азовсталі» та наголосили, що ніколи не надавали жодної додаткової інформації, крім відкритих офіційних звітів. В організації заявляють, що від початку військових дій 24 лютого 2022 року Місія фіксує все більш ворожу публічну риторику щодо СММ ОБСЄ, особливо в районах, які не контролюються урядом України. «Щодо СММ поширюються хибні, необґрунтовані і дедалі більш обурливі твердження, спростовані ОБСЄ. Що стосується Маріуполя, то СММ не контролює свій офіс у Маріуполі з 15 березня через невпинні бойові дії», — повідомив StopFake представник організації. Фактчекери зазначили, що відсутні будь-які докази того, телефон з наліпкою ОБСЄ знайшли саме на «Азовсталі» та, що ним користувалися українські військові. Вони зазначили, що телефон «з високою ймовірністю могли знайти в будівлі колишнього офісу ОБСЄ в Маріуполі».

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись