Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На базі Червоного Хреста у Маріуполі готувалися до хіматаки

Цю маніпулятивну тезу поширили прокремлівські медіа, зазначаючи, що на базі Червоного Хреста у Маріуполі знайшли плани тренувань із захисту від хімічної зброї ще за 2019 рік. Разом з цим, російська пропаганда «нагадує», що проросійські бойовики тоді нібито «повідомляли про підготовку провокації з хімзброєю у Маріуполі». Таким чином, Росія намагається переконати, що Червоний Хрест та українська влада нібито «готували хімічну атаку». Такі повідомлення мають діяти за принципом «інформаційного алібі». Тобто, російські медіа готують інформаційне тло, щоб влада РФ могла перекласти на Україну відповідальність за скоєні злочини.

Насправді Червоний Хрест, як ООН, Організація із заборони хімічної зброї та інші, досліджують вплив хімічної зброї та намагаються запобігати її використанню. Це не вперше російські пропагандисти поширюють фейки та маніпуляції про буцімто «підготовку провокацій зі застосуванням хімзброю з боку України». Пропаганда також маніпулює фактом доставки українцям засобів захисту від хімічної зброї — нібито це доводить намір України її використати, хоча насправді це захист у разі хімічної атаки з боку РФ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись