Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща нібито почала передавати Україні «ухилянтів»

Проросійські телеграм-канали та користувачі соціальних мереж поширюють інформацію про те, що Польща нібито почала передавати Україні громадян, які «втекли від мобілізації». Агітпроп стверджує, що перший випадок буцімто відбувся у жовтні 2024 року, коли польська поліція затримала українця та відправила його до українського кордону під конвоєм. Утім це - фейк.

Про нього згадав проєкт StopFake. Його фахівці з’ясували, що насправді цей інцидент стосується не ухилення від мобілізації, а депортації через порушення польських законів, а саме підозри у допомозі нелегальній міграції. Офіційні джерела не підтверджують звинувачення в мобілізаційних причинах депортації.

Поширення фейків про депортацію українців із країн ЄС, зокрема Польщі, є частиною дезінформаційної кампанії російської пропаганди. У жовтні 2024 року жоден уряд ЄС не запровадив політики повернення громадян України через мобілізацію. Єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоханссон заявила, що депортація українців призовного віку суперечить Директиві про тимчасовий захист, яка регулює статус біженців у ЄС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись