Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «задимлення»

Українські повітряні атаки по території Росії стали вже звичним явищем, хоча в перші місяці повномасштабної війни це важко було уявити. Через опір України російській збройній агресії бойові дії, оголошеної Путіним «СВО», перемістились на російські землі у формі воєнних дій у Курській області Росії й атак на військові об’єкти. У відповідь російські пропагандисти намагаються применшувати масштаби атак України по території Росії, вигадуючи нові терміни. Один із таких — «задимлення». Це евфемізм, яким підмінюють небажане для вух росіян поняття «пожежа» чи «влучання в ціль» у міжнародно визнаних кордонах Росії. Мовляв, якщо це всього лиш «задимлення», значить ні атака, ні її наслідки не є серйозними. Проте далеко не завжди «задимлення» не шкодить російському війську.

Наприклад, 9 жовтня 2024 року БпЛА ЗСУ атакували базу зберігання близько 400 БпЛА "Шахед", розташовану в Краснодарському краї Росії. З української сторони зафіксували точне влучання в ціль. Також на території об'єкта спостерігалася вторинна детонація. Водночас у російських пропагандистських джерелах, реагуючи на цю атаку, написали, що відбулося «займання» складських приміщень і «сильне задимлення в Азові». 

Використовуючи термін «задимлення», російські пропагандисти свідомо прагнуть заперечити успішні удари України по об'єктах інфраструктури Росії, які дозволяють тій продовжувати вести окупаційну війну. Своєю чергою, за логікою Кремля, пересічні росіяни не повинні задумуватися, що подібні «позаштатні ситуації» — це відголос справжньої війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись