Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поліція в Полтаві нібито розробила зразок «заяви» з вибаченнями за прослуховування російської музики

Російські пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито полтавські поліціянти створили зразок заяви з вибаченнями для громадян, які слухають російську музику. Зокрема, там написано таке: «Я щиро перепрошую громадян України за те, що я слухав російську пісню. Я засуджую російську агресію і готовий понести покарання за всією суворістю закону». Як доказ пропагандисти додають фото відповідної «заяви».

Скриншот VoxCheck

Утім це ― примітивний фейк. Головне управління Національної поліції в Полтавській області спростувало цю «новину». Про це повідомляє VoxCheck. Крім того, зворотний пошук фото в Google показав, що зображення із «заявою» здебільшого поширюють російські видання й телеграм-канали. Також у тексті вибачення використовують нехарактерний для української мови вислів «приносити вибачення», тоді як правильно писати «просити вибачення, перепрошувати».

У червні 2022 року Верховна Рада України прийняла закон, який забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі, однак він не передбачає конкретного штрафу. У серпні ж 2023 року до Верховної Ради України подали законопроєкт щодо встановлення штрафів за використання пісень чи кліпів заборонених російських виконавців у закладах торгівлі, громадського харчування та сфері послуг у розмірі від 5100 до 7500 грн. Повторне порушення каратиметься штрафом розміром від 17000 грн. Цей законопроєкт наразі перебуває на стадії ознайомлення.

• Читайте також: Поліція нібито ловитиме «ухилянтів» на кладовищах у поминальні дні

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись