Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Перевага «референдумів» у тому, що Росія «отримає» додаткові території, багаті на копалини

Російські пропагандистські телеграм-канали почали поширювати відеоролик, який повинен «пояснити» росіянам, що РФ «отримає» в результаті так званих «референдумів» на окупованій території України.

Як не дивно, в ролику немає згадки ані про «звільнення російськомовних братів від нацистів, чи їхній «захист» від примарних «утисків». Натомість в них акцентується увага лише на тому, що Росія захопила собі понад 100 тисяч квадратних кілометрів землі, територія України «зменшиться на 20%», а населення – «на 21%».

В ролику розповідають, скільки можна виростити зерна на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей і звітують про те саме зерно, що росіяни вкрали за цей рік в України. Оскільки так само похизуватися «користю» від захоплених територій Донеччини та Луганщини не вдається, адже промисловість окупованого Донбасу зруйнована протягом 8 років війни, в ролику нагадали, що в «СРСР на Донеччині видобували 30 мільйонів тонн вугілля щорічно», а «до Майдану ВВП Донецької області складало 16% від всього валового продукту України». Про Луганську область пропагандисти взагалі вирішили нічого не уточнювати, лише вказали, що «вона має величезні запаси корисних копалин».

У відео також демонструють карту України, на якій всі ці «розрахунки» показані для території всіх областей в їхніх адміністративних кордонах – але жодна з цих чотирьох областей не окупована цілком.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись