Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Перевага «референдумів» у тому, що Росія «отримає» додаткові території, багаті на копалини

Російські пропагандистські телеграм-канали почали поширювати відеоролик, який повинен «пояснити» росіянам, що РФ «отримає» в результаті так званих «референдумів» на окупованій території України.

Як не дивно, в ролику немає згадки ані про «звільнення російськомовних братів від нацистів, чи їхній «захист» від примарних «утисків». Натомість в них акцентується увага лише на тому, що Росія захопила собі понад 100 тисяч квадратних кілометрів землі, територія України «зменшиться на 20%», а населення – «на 21%».

В ролику розповідають, скільки можна виростити зерна на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей і звітують про те саме зерно, що росіяни вкрали за цей рік в України. Оскільки так само похизуватися «користю» від захоплених територій Донеччини та Луганщини не вдається, адже промисловість окупованого Донбасу зруйнована протягом 8 років війни, в ролику нагадали, що в «СРСР на Донеччині видобували 30 мільйонів тонн вугілля щорічно», а «до Майдану ВВП Донецької області складало 16% від всього валового продукту України». Про Луганську область пропагандисти взагалі вирішили нічого не уточнювати, лише вказали, що «вона має величезні запаси корисних копалин».

У відео також демонструють карту України, на якій всі ці «розрахунки» показані для території всіх областей в їхніх адміністративних кордонах – але жодна з цих чотирьох областей не окупована цілком.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join