Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Обмін «азовців» — це частина угоди по «заморожуванню конфлікту», та може призвести до масового потрапляння в полон бійців ЗСУ

Телеграм-канали, контрольовані ГРУ РФ, як-от «Легітимний», «Резидент», та інші, почали маніпулювати темою обміну українських військовополонених, аби применшити чергову поразку Росії, зокрема на інформаційному фронті.

Заради цього вони поширюють одразу декілька тез. Перша — це те, що військовополонених,  зокрема командирів полку «Азов», обміняли в межах «великої домовленості», яка передбачає «замороження конфлікту» та поступки України Росії. Наприклад, припинення наступу, чи визнання Криму російським, чи визнання результатів так званих референдумів. Напевне, доволі вузьке коло людей, що були перемовниками в процесі обміну українських військових на Віктора Медведчука та російських військових, знають умови цього обміну. Але це точно не припинення військових дій чи згода на втрату територій. Адже відомо, що президент Зеленський заради обміну українських військових та повернення їх додому пропонував експорт російського аміаку через територію України. Тобто йшлося про економічні, а не військово-політичні питання.

Друга теза, яку поширюють телеграм-канали, взагалі не має раціонального пояснення: автори повідомлень наполягають, що тепер, коли обміняли «навіть азовців», тобто тих, кого російські пропагандисти пропонували публічно засудити та стратити, українські військові будуть масово здаватися в полон, бо «зрозуміють, що їм в полоні нічого не загрожує». І це, начебто, є «бічним, але негативним наслідком такого обміну для України». Чому бійці армії, що веде наступ, і знаючи, як розстрілюють, катують, спалюють живцем українських полонених, повинні «масово здаватися в полон», мережа каналів ГРУ не пояснює. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись